Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

... το 1992 εξέδωσε το βιβλίο του εκπαιδευτικού Ν.Γαρεφαλάκη "Μυρσίνη"

 

... συμμετέχει στο Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

 

... ενημερώνει για την διαχείριση

των απορριμμάτων

και την ανακύκλωση

Αρχική

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Αναμνήσεις από τη Μυρσίνη, τα παιδικά μας χρόνια, τα καλοκαίρια, τα μπάνια, οι βόλτες, ο Έρωτας, ο Ίμερος, η άγρια θάλασσα, ο χειμώνας, γυμνά πλατάνια και αμυγδαλιές και έπειτα πάλι «αμπέλια και χρυσές ελιές».

 

Την Πρωτοχρονιά του 1983 μια μεγάλη παρέα Μυρσινιωτών όλων των ηλικιών λέει τα κάλαντα στο χωριό. Εκτός από τις ευχές και τα μπράβο, συγκεντρώνεται και ένα σεβαστό ποσό το οποίο αποφασίζεται να δοθεί για την κατασκευή της στάσης του λεωφορείου. Κάπως έτσι, μαζί τη νέα χρονιά μια συλλογικότητα γεννιέται που σήμερα είναι πια τριάντα χρονών.

 

Επισήμως ο Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης (ΠΡΟ.ΣΥ.Μ.) ιδρύεται το 1985 και αποτελεί μια μηχανή φτιαγμένη κυρίως από Μυρσινιώτες. Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό, στο άρθρο 2, «σκοποί του σωματείου είναι η πολιτιστική και πνευματική εξύψωση των μελών και των κατοίκων του χωριού, η δημιουργία και η καλλιέργεια επικοινωνίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας των μελών, η διαφύλαξη του λαογραφικού πλούτου του χωριού, η αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που απασχολεί το χωριό και η συνεργασία με άλλους φορείς, με τους ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς για τη λύση των προβλημάτων μας».

 

Από την ίδρυσή του έως σήμερα ο σύλλογος εμφανίζεται με διαφορετική κάθε έτος γενική συνέλευση, διαφορετικό διοικητικό συμβούλιο, άλλο πρόεδρο και άλλη δυναμική, χημεία ή χρώμα. Αναλόγως διαφοροποιούνται οι εκάστοτε προτεραιότητές του και αλλάζει η εστίαση σε κάποιον μόνο από τους σκοπούς του, ενώ ταυτόχρονα η κοινωνική του παρουσία εναλλάσσεται σε ένταση και ποιότητα. Για αυτό και από το 1985 έως σήμερα ο σύλλογος έχει προάγει πολλά διαφορετικά πράγματα.

 

Αυτό που θεωρούμε σήμερα ότι δεν άλλαξε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια είναι η ανάγκη μας να ενεργούμε, να επεμβαίνουμε και να διοργανώνουμε πράγματα με κριτήρια τις αρχές μας, την ποιότητα και την αισθητική και όχι την ποσότητα, τη μεγάλη προσέλευση ή τη χρηματική επιτυχία.

 

Τη δεκαετία του 1980 ο σύλλογος οργανώνει στη Βρύση βραδιές διασκέδασης, χοροεσπερίδες κυρίως με τη λύρα, το βιολί ή το μπουζούκι. Βγάζει λεφτουδάκια και αμέσως μετά δίνει βαρύτητα στο δημόσιο χώρο, τον κοινοτικό χώρο κάνοντας παρεμβάσεις. Καλάθια καθαριότητας, γεώτρηση, απορρίμματα, στάση λεωφορείου, καλύπτουν κενά ή αδυναμίες της τότε Κοινότητας.

 

Το 1988 γίνεται η πρώτη συναυλία, η πρωτοπορία του δικού μας συλλόγου. Αισθανόμασταν τότε υπερήφανοι που ήρθε ο Ψαραντώνης στη Μυρσίνη και εξηγούσαμε στους χωριανούς το γιατί δεν υπήρχαν τραπέζια, «διότι ετσά ‘ναι ‘δα η συναυλία!».

 

Η δεκαετία του 1990 χαρακτηρίζεται ως η δεκαετία των συναυλιών.

 

Πρόκειται για μια εποχή που ενώ τα περισσότερα ενεργά μέλη του συλλόγου ζουν μόνιμα εκτός χωριού, υπάρχει η ανάγκη να σπάσει η απομόνωση του χωριού, να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό άνοιγμα, να έρθουν άνθρωποι από παντού, να ανταλλάξουμε, να αλλάξουμε. Η μουσική αποτελεί την πιο ενωτική γλώσσα και άλλωστε θέλουμε να μοιραστούμε τα τραγούδια που ακούμε στο κασετόφωνο και παίζουμε στις παρέες.

 

Επιλέγουμε καλλιτέχνες που εκτιμάμε, έχουν κάτι διαφορετικό να πουν και δεν έχουν ξαναεμφανιστεί στο νομό Λασιθίου, ενώ συνεχίζουμε όπως σε όλα τα πράγματα να πράττουμε με την ευαισθησία και το μεράκι σαν να διοργανώνουμε μια γιορτή στο σπίτι. Έτσι οι συναυλίες είναι επιτυχείς και με μεγάλη προσέλευση. Το 1993 ο σύλλογος ενοικιάζει και διαμορφώνει στην «Κοπράνα» ένα χώρο ειδικά για τις εκδηλώσεις αυτής της κλίμακας.

 

Προάγονται διασκέδαση και ψυχαγωγία μαζί, γίνεται εμφανής η δίψα πολλών σε μια εποχή που οι συναυλίες στην επαρχία δεν ήταν διαδεδομένες, έρχονται άνθρωποι από ολόκληρη την Κρήτη και γνωρίζουν τη Μυρσίνη και τους ανθρώπους της, μέχρι που ορισμένοι φιλοξενούνται στα σπίτια και ξωμένουν στις ταράτσες του χωριού.

 

Και μπορεί οι συναυλίες να είναι «η αιχμή του δόρατος» αλλά στην «Κοπράνα» φιλοξενούνται ακόμα θεατρικές παραστάσεις και παράσταση Καραγκιόζη, ενώ ξεκινάει μια σειρά από εναλλακτικά «πάρτυ» που απευθύνονται σε νέους όλου του νομού με τον τίτλο «Rock Συναποκέντρωση».

 

Οι εκδηλώσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στη Μυρσίνη να γνωστοποιηθεί, να προβληθεί και τέλος να δέχεται συγχαρητήρια έως σήμερα.

 

Παράλληλα την ίδια δεκαετία, ο σύλλογος παρεμβαίνει έντονα και παίρνει θέση σε θέματα και προβλήματα που αφορούν τη Μυρσίνη και την ευρύτερη περιοχή, όπως το κλείσιμο του Δημοτικού σχολείου, την κατεδάφιση του παλιού Τελωνείου στο Μόχλος, τη δημιουργία Δήμου με τα γύρω χωριά, κ.α.

 

Μετά το 2000 οι ανάγκες και οι συνθήκες αρχίζουν να αλλάζουν και οι συναυλίες αραιώνουν.

 

Από τη μια, συνειδητοποιώντας ότι οι πολλοί άνθρωποι των πόλεων έχουν πια πλήθος ευκαιριών και θέλοντας να μπούμε πιο βαθιά σε αυτά που το άρθρο 2 μάς καλεί να πράξουμε, εστιάζουμε σιγά-σιγά στους συγχωριανούς μας, τις ανάγκες εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά ερεθίσματα, στις ανάγκες των ηλικιωμένων και των παιδιών, στις ανάγκες των νέων που μένουν στα χωριά.

 

Από τη άλλη, λόγω του σχεδίου Καποδίστριας, έχει πέσει χρήμα στις κοντινές πόλεις και έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκδηλώσεις και οι συναυλίες. Παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι οικονομικές απαιτήσεις, το ολιγοπώλιο των ηχητικών συστημάτων μας γδέρνει και οι μάνατζερ ζητούν τώρα περισσότερα. Σε αποτυχημένη συναυλία φτάνουν να ζητούν μέχρι και την είσπραξη του κυλικείου. Εμείς είμαστε αρκετά δοξασμένοι αλλά και κορεσμένοι. Και παρά τις οικονομικές πιέσεις παραμένουμε αγύριστα κεφάλια όταν για παράδειγμα προσέχουμε να μην κάνουμε αφισορρύπανση.

 

Τη δεκαετία του 2000 λοιπόν κυριαρχούν οι ολιγοπληθείς εκδηλώσεις που απευθύνονται καταρχήν στους συγχωριανούς μας: Μικρότερου βεληνεκούς συναυλίες, προβολές, παραστάσεις Καραγκιόζη, σεμινάρια, δραστηριότητες για παιδιά, πάρτυ και θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, ο σύλλογος αφήνει την «Κοπράνα», επιστρέφει στη Βρύση και αρχίζει να προσανατολίζεται στην εύρεση μιας στέγης για να μπορεί να φιλοξενεί και άλλες δράσεις και να πληθύνει τις χειμωνιάτικες εκδηλώσεις. Έτσι το 2007 αγοράζει μια παλιά Φάμπρικα και την καθιστά κέντρο επιχειρήσεων.

 

Ακόμα, το 2007 ο σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στις τεράστιες τουριστικές επενδύσεις προβάλλοντας την έλλειψη του νερού. Ένα χρόνο αργότερα εντάσσεται στο δίκτυο Οικοκρήτη καλύπτοντας το προϋπάρχον έλλειμμα ενός δευτεροβάθμιου χώρου ανταλλαγής ιδεών με άλλα σωματεία.    

 

Η δεκαετία του 2010 βρίσκει το σύλλογο ανάμεσα στις δικές του πλέον θεατρικές παραγωγές και τα καταξιωμένα πάρτυ, να προσπαθεί να στεγάσει τη Φάμπρικα, να σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου και να οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους της Μυρσίνης.

 

Όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα με τις γνωστές εκδηλώσεις, ο σύλλογος έχει συμπράξει με άλλα σωματεία για ανθρωπιστικούς και πολιτιστικούς λόγους, έχει κάνει παρεμβάσεις στην κοινωνία για διάφορα θέματα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος και έχει συνδιοργανώσει σχετικές δράσεις στη Μυρσίνη και αλλού. Ακόμα, έχει λειτουργήσει με γνώμονα το σεβασμό στην παράδοση του τόπου, έχει προσπαθήσει να αποφύγει ρυπογόνες εκδηλώσεις και έχει αντισταθεί σε χορηγίες, χρηματοδοτήσεις και «βοήθειες» που εγκυμονούν κινδύνους εξαρτήσεων. Τέλος, έχει απολάβει την υποστήριξη των χωριανών, αλλά και όλων εκείνων από τις τρεις κοντινές κωμοπόλεις που διανύοντας αποστάσεις είναι ήδη συνειδητοποιημένοι όταν δίνουν το παρόν.

 

Η εμπειρία τριάντα χρόνων έχει ροκανίσει τον τυχόν τοπικισμό μας, έχει οδηγήσει στην αντίληψη των χωριών ως κόμβους, ως περιοχές συμπυκνωμένης ενέργειας και έχει ενισχύσει την πίστη μας ότι τα πλέγματα που μπορούν να συγκρατήσουν την κοινωνία από οποιοδήποτε «σεισμό» είναι η αυτοργάνωση, οι συλλογικότητες και οι θεσμοί που διασταυρώνουν τους ανθρώπους.

 

Καλή συνέχεια!

2011-2012

 

Το κείμενο για την ιστορία του Προοδευτικού Συλλόγου Μυρσίνης έχει σκοπό να σκιαγραφήσει την πορεία και τα γενικά χαρακτηριστικά του συλλόγου και σε καμία περίπτωση να καλύψει όλες τις δράσεις και τις τάσεις των τριάντα χρόνων του.

 

 

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

 

 

 

       
.../09/2019 -.../08/2021 Πρόεδρος: Καμπουράκη Μαρία
Αντιπρόεδρος: Θαλασσινός Νικόλας
Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Ταμίας: Βασιλειάδης Γιώργος
Ειδ. Γραμματέας: Βασιλειάδη Μαρία (Μάρω)
Μέλος: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Μέλος: Καμπουράκης Γιάννης
       
17/09/2017 -18/08/2019 Πρόεδρος: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Αντιπρόεδρος: Θαλασσινός Νικόλας
Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Ταμίας: Βασιλειάδης Γιώργος
Ειδ. Γραμματέας: Καμπουράκη Μαρία
Μέλος: Παπαδάκης Αντώνης
Μέλος: Γαρεφαλάκης Θεοδόσης
       
06/09/2015 -13/08/2017 Πρόεδρος: Μακράκης Μανόλης
Αντιπρόεδρος: Θαλασσινός Νικόλας
Γραμματέας: Κυριακάκη Μαρία
Ταμίας: Βασιλειάδης Γιώργος
Ειδ. Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Μέλος: Bakaj Leonard-Λεωνίδας/Γαρεφαλάκης Θεοδόσης
Μέλος: Καμπουράκη Μαρία
       
07/09/2013 -09/08/2015 Πρόεδρος: Θαλασσινός Νικόλας
Αντιπρόεδρος: Μακράκης Μανόλης
Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Ταμίας: Κατηφόρη Μαριάννα
Ειδ. Γραμματέας: Γαρεφαλάκης Θεοδόσης
Μέλος: Bakaj Leonard-Λεωνίδας
Μέλος: Βασιλειάδης Γιώργος
       
16/10/2011 -17/08/2013 Πρόεδρος: Θαλασσινός Νικόλας
Αντιπρόεδρος: Μακράκης Μανόλης
Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Ταμίας: Κατηφόρη Μαριάννα
Ειδ. Γραμματέας: Γαρεφαλάκης Θεοδόσης
Μέλος: Βασιλειάδης Γιώργος
Μέλος: Γαρεφαλάκης Νικόλαος
       
13/12/2009 - 02/10/2011 Πρόεδρος: Μακράκης Μανόλης
Αντιπρόεδρος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Ταμίας: Θαλασσινός Νικόλας
Ειδ. Γραμματέας: Γαρεφαλάκης Θεοδόσης
Μέλος: Μακρυνάκης Μανώλης
Μέλος: Κουταλίδου Βασιλική
       
14/04/2007 - 09/08/2009 Πρόεδρος: Στάγιας Γιάννης
Αντιπρόεδρος: Γαρεφαλάκης Θεοδόσης
Γραμματέας: Θαλασσινός Νικόλας
Ταμίας: Μακράκης Μανόλης
Ειδ. Γραμματέας: Μακρυνάκης Μανώλης
Μέλος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Μέλος: Κουταλίδου Βασιλική
       
29/05/2005 - 07/04/2007 Πρόεδρος: Στάγιας Γιάννης
Αντιπρόεδρος: Μακράκης Μανόλης
Γραμματέας: Θαλασσινός Νικόλας
Ταμίας: Μανιαδάκης Γιάννης
Ειδ. Γραμματέας: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
Μέλος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Μέλος: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)/ Μακρυνάκης Μανόλης
       
29/09/2002 - 02/05/2005 Πρόεδρος: Μακράκης Μανόλης
Αντιπρόεδρος: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Ταμίας: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Ειδ. Γραμματέας: Μανιαδάκης Γιάννης
Μέλος: Βασιλειάδης Γιώργος
Μέλος: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
       
23/12/2000 - 25/08/2002 Πρόεδρος: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Αντιπρόεδρος: Μακράκης Μανόλης
Γραμματέας: Στάγιας Γιάννης
Ταμίας: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
Ειδ.Γραμματέας: Χειλουδάκη Χριστιάννα
Μέλος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Μέλος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
       
05/09/1999  - 05/11/2000 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Αντιπρόεδρος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Γραμματέας: Χειλουδάκη Χριστιάννα
Ταμίας: Στάγιας Γιάννης
Ειδ. Γραμματέας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Μέλος: Μακράκης Μανόλης
Μέλος: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
       
27/09/1998  - 22/08/1999 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Αντιπρόεδρος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Γραμματέας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Ταμίας: Στάγιας Γιάννης
Ειδ.Γραμματέας: Μακράκης Μανόλης
Μέλος: Γιακουμάκης Γιάννης
Μέλος: Φραγκιαδάκης Γιάννης
       
08/09/1996  - 16/08/1998 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Αντιπρόεδρος: Κατρινάκης Νίκος
Γραμματέας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Ταμίας: Στάγιας Γιάννης
Ειδ. Γραμματέας: Μακράκης Μανόλης
Μέλος: Γιακουμάκης Γιάννης
Μέλος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
       
03/09/1995  - 25/08/1996 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Αντιπρόεδρος: Γιακουμάκης Γιάννης
Γραμματέας: Μακράκη Μαρία
Ταμίας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Ειδ. Γραμματέας: Σκαρβελάκης Μιχάλης
Μέλος: Σκαρβελάκης Νίκος (Κουμουνάκι)
Μέλος: Μακράκη Γιάννα
       
11/09/1994  - 27/08/1995 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Αντιπρόεδρος: Κατρινάκης Νίκος
Γραμματέας: Σκαρβελάκης Μιχάλης
Ταμίας: Καμπανός Γιώργος
Ειδ. Γραμματέας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Μέλος: Δαριβάκης Βασίλης/ Μακράκη Γιάννα
Μέλος: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
       
22/08/1993  - 28/08/1994 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Αντιπρόεδρος: Σκαρβελάκης Μιχάλης
Γραμματέας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Ταμίας: Καμπανός Γιώργος
Ειδ. Γραμματέας: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
Μέλος: Δαριβάκης Βασίλης
Μέλος: Μακράκης Μανόλης
       
27/09/1992  - 08/08/1993 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
Αντιπρόεδρος: Κατρινάκης Νίκος
Γραμματέας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Ταμίας: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Ειδ. Γραμματέας: Δαριβάκης Βασίλης
Μέλος: Βασιλειάδης Λευτέρης
Μέλος: Μακράκης Μανόλης
       
15/09/1991  - 13/09/1992 Πρόεδρος: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
Αντιπρόεδρος: Κατρινάκης Νίκος
Γραμματέας: Μανιαδάκη Αναστασία
Ταμίας: Μετζάκης Γιώργος (Μέτζος)
Ειδ. Γραμματέας: Καμπανός Γιώργος
Μέλος: Τσιρακάκης Μανόλης
Μέλος: Σκαρβελάκης Μιχάλης
       
15/08/1990  - 1/09/1991 Πρόεδρος: Μακράκη Γιάννα
Αντιπρόεδρος: Μακρυνάκης Α. Νίκος
Γραμματέας: Συλλιγνάκη Δέσποινα
Ταμίας: Φραγκιαδάκη Ζηνοβία
Ειδ. Γραμματέας: Δαριβάκης Βασίλης
Μέλος: Μανιαδάκη Αριστέα
Μέλος: Φραγκιαδάκης Γιώργος
       
25/08/1989  - 12/08/1990 Πρόεδρος: Χειλουδάκης Μανώλης (Χειλός)
Αντιπρόεδρος: Τσικαλάκης Μιχάλης
Γραμματέας: Βογιατζή Γεωργία
Ταμίας: Μακράκη Γιάννα
Ειδ. Γραμματέας: Μακρυνάκη Αφροδίτη
Μέλος: Μακράκης Μανόλης
Μέλος: Βασιλειάδης Λευτέρης
       
18/09/1988  - 18/08/1989 Πρόεδρος: Χειλουδάκης Μανώλης (Χειλός)
Αντιπρόεδρος: Τσικαλάκης Μιχάλης
Γραμματέας: Βογιατζή Γεωργία
Ταμίας: Μακράκη Γιάννα
Ειδ. Γραμματέας: Μακρυνάκη Αφροδίτη
Μέλος: Μακράκης Μανόλης
Μέλος: Βασιλειάδης Λευτέρης
       
30/8/1987  - 11/9/1988 Πρόεδρος: Χειλουδάκης Μανώλης (Χειλός)
Αντιπρόεδρος: Τσικαλάκης Μιχάλης
Γραμματέας: Βογιατζή Γεωργία
Ταμίας: Μακράκη Γιάννα
Ειδ. Γραμματέας: Μακρυνάκη Αφροδίτη
Μέλος: Μακράκης Μανόλης
Μέλος: Βασιλειάδης Λευτέρης
       
09/09/1985  - 23/08/1987 Πρόεδρος: Χειλουδάκης Μανώλης (Χειλός)
Αντιπρόεδρος: Μακρυνάκης Μανώλης
Γραμματέας: Μακράκη Γιάννα
Ταμίας: Μακράκης Μανόλης
Ειδ. Γραμματέας: Μακρυνάκης Ι. Νίκος (Τσιφτές)
Μέλος: Καναβάκης Γιώργος
Μέλος: Φραγκιαδάκης Γιώργος
       
30/03/1985  - 08/09/1985 Πρόεδρος: Χειλουδάκης Μανώλης (Χειλός)
Αντιπρόεδρος: Θαλασσινός Γιάννης
Γραμματέας: Μακρυνάκης Μανώλης
Ταμίας: Μακράκης Μανόλης
Ειδ. Γραμματέας: Δαριβάκης Βασίλης
Μέλος: Τσιρακάκης Μανόλης
Μέλος: Χειλουδάκη Καλλιρόη
       

 

 

 

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΟΠΡΑΝΑ

 

Την άνοιξη του 1993 ο Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης στην προσπάθειά του να μπορεί να φιλοξενήσει επάξια μεγάλης εμβέλειας και προσέλευσης εκδηλώσεις, αρχίζει να διαπραγματεύεται την ενοικίαση ενός χώρου, στη θέση Κοπράνα. Η Κοπράνα, βόρεια λίγο έξω από τον οικισμό της Μυρσίνης δεν επιλέχτηκε τυχαία: εκτός από κατάλληλη έκταση και γεωμορφολογία, ήταν ανέκαθεν σημείο αγαπητό στους Μυρσινιώτες που μαζεύονταν εκεί σε διάφορες υπαίθριες γιορτές, όπως την Καθαρά Δευτέρα και άλλοτε.


Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, του 1993, ο Νίκος Παπάζογλου εγκαινιάζει την Κοπράνα πραγματοποιώντας τη δεύτερη συναυλία του στη Μυρσίνη.

 


Στις αρχές του 1994 υπογράφεται 9ετές συμβόλαιο μίσθωσης και σχεδόν αμέσως αρχίζει η μελέτη κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και εξέδρας εκδηλώσεων. Πολύ σύντομα, ο σύλλογος προς τιμή της Μελίνας Μερκούρη που φεύγει από τη ζωή, ονομάζει την Κοπράνα συμβολικά «λόφος της Μελίνας». Το καλοκαίρι εκείνο η χωρητικότητα και οι αντοχές της Κοπράνας δοκιμάζονται με Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τρύπες και τρίτη συνεχόμενη συναυλία Νίκου Παπάζογλου.


Τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εγκαταστάσεις εξελίσσονται και ο εξοπλισμός του χώρου αναπτύσσεται, η Κοπράνα συνεχίζει να φιλοξενεί δεκάδες καλλιτέχνες και χιλιάδες θεατές: Δημήτρης Μητροπάνος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Ξύλινα Σπαθιά, Σωκράτης Μάλαμας, Πυξ Λαξ, Μελίνα Κανά και πάλι και πάλι Νίκος Παπάζογλου. Παράλληλα με τις συναυλίες παρουσιάζονται παραστάσεις Καραγκιόζη και θεατρικές παραγωγές από το Θέατρο Σητείας και τη Θεατρική Ομάδα Ιεράπετρας.


Το 1998 σε εκδήλωση στην Κοπράνα παραδίδεται με πολύ χιούμορ από ένα χρυσό κλειδί της Μυρσίνης για το μεγάλο δάσκαλο Νίκο Γαρεφαλάκη και τον αφοσιωμένο καλλιτέχνη Νίκο Παπάζογλου.


Μετά το 2000 οι συναυλίες κατακλύζουν την ελληνική επαρχία, οι αμοιβές των καλλιτεχνών φτάνουν στα ύψη και ο σύλλογος στρέφεται σε εκδηλώσεις που καλύπτουν πρωταρχικά τις ανάγκες των ντόπιων. Οι διαφορετικές αυτές συνθήκες και προτεραιότητες σε συνδυασμό με την ατελέσφορη διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη οδηγεί το σύλλογο στην εγκατάλειψη της Κοπράνας.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

 

Με την ίδρυσή του το 1985 ο Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης νοίκιασε μέσα στη Μυρσίνη ένα μικρό οίκημα για τη στέγαση των εργασιών του. Το Γραφείο του συλλόγου λειτούργησε για πάνω από δέκα χρόνια ως σημείο συνάντησης των μελών, χώρος συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και κέντρο των πολιτιστικών και άλλων επιχειρήσεων του συλλόγου.

 

 

 

 

Η ΜΥΡΣΙΝΗ

 

Ο Καιρός στη Μυρσίνη

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα - Συνδέσεις

Συγκοινωνίες - Δρομολόγια

Προτεινόμενες Εκδρομές